6 keer typisch Spaans – gebruiken waar wij als Nederlanders in Spanje aan moeten wennen
Ons Nederlandse schoeisel is ingeruild voor espadrilles en toegegeven; we lopen zo’n 6 a 7 maanden per jaar op flipflops (of blote voeten). Want wie Nederland verruilt voor Spanje kan rekenen op mooi weer. Maar dat is niet de enige verandering die je kan verwachten als je emigreert. De Spanjaarden hebben zo hun gebruiken en eigenaardigheden, dingen waar je aan moet wennen én die je zult moeten accepteren, want veranderen ga je ze niet. Dus, zet je schrap voor een reis door het leven van een Nederlander in Spanje, waar siësta’s, tapas en eindeloze feesten de norm zijn.
- Ten eerste, de tijd. In Nederland zijn we gewend om alles volgens de klok te doen, maar hier in Spanje hebben we een meer ontspannen benadering van tijd. Het beruchte Spaanse gezegde “mañana, mañana” betekent niet altijd morgen, maar eerder “op een ander moment”. Dus wees voorbereid op een flexibele planning en geef je innerlijke klok wat ruimte. Én… alles kost tijd. Voor een gewone boodschap naar de supermarkt? Je bent zo een halve ochtend kwijt, misschien omdat de cassiere gewoon uitgebreid haar praatje houdt met Juan of een andere vage bekende ;). Verjaardagen beginnen standaard een uur later, maar gaan dan ook veel langer dan gepland door!
- Dan hebben we de siësta. Ah, de heilige siësta! In Nederland zijn we gewend om door te werken tijdens de lunch, maar hier in Spanje wordt het als volkomen normaal beschouwd om ‘s middags een pauze te nemen en een dutje te doen. En die pauze kan zomaar 4 uur duren. Ja, echt. Het is tijd om je innerlijke luiaard te omarmen en te genieten van een ontspannen middagdutje en een uitgebreide lunch. Die eet je overigens buiten de deur. Siempre. Bovendien is tijdens die siesta alles dicht, maar dan ook echt alles (oké, op de supermarkt na). Iets waar ik behoorlijk aan moest wennen, kwam ik weer eens bij het postkantoor aan om 3 uur in de middag, gesloten. In de zomer voelt dat overigens als compleet normaal, want tussen 1 en 5 uur in de middag vallen zelfs de mussen van het dak van de hitte. Maar in de winter voelt het toch wat onnatuurlijk om als het donker wordt weer de deur uit te kunnen voor je boodschapje.
- Laten we het Spaanse eten niet vergeten! Spaans eten is een feest voor je smaakpapillen. Tapas, paella, churros… je zult zeker genieten van de culinaire hoogstandjes hier. Ook al is het veel olijfolie, tomaten, paprika, aardappel, vlees en vis én gefrituurd wat de pot schaft.
Maar pas op voor de verleiding van de Spaanse eetgewoonten. De lunch kan uitgerekt worden tot laat in de middag (soms zit je zo tot 6 uur in de avond aan tafel) en het avondeten wordt meestal pas vanaf 9 uur ‘s avonds geserveerd. Dus als je een vroege vogel bent, bereid je dan voor op wat verschuivingen in je eetpatroon. En ook hierbij voelt dat in zomer compleet normaal, wie heeft er überhaupt honger als het 40 graden is? Maar in de winter kruipen wij nog steeds graag om 8 uur ‘s avonds op de bank met een dekentje, terwijl de Spanjaard dan net weer actief wordt.
- Genieten van het leven! Een van de grote verschillen vinden wij de werk – privé balans van de Spanjaard. Spanjaarden werken hard en veel (een zesdaagse-werkweek is hier heel normaal), maar ze werken om te leven. En niet andersom. Ik denk dat het een van de grootste redenen is om te emigreren. Weg uit de rat-race, waarin je van voor-schoolse opvang, werk, voetbalclub, vlug koken en vroeg naar bed raast. Spanjaarden genieten echt van het leven, zo schijnt een Spanjaard gemiddeld 40% van zijn inkomen te besteden in cafes en restaurants. Je lunch tijdens je werk buiten de deur genieten is hier heel normaal. Oh ja, en daar drink je gewoon een borrel bij. Of twee. Ik heb niet zelden gezien dat ik tijdens het naar school brengen van de kids, de eerste oude mannetjes al op het terras zag zitten met jawel; een borrel!
- Fiesta time! De Spanjaarden houden van feesten! Festivals en feestdagen zijn een integraal onderdeel van het Spaanse leven. Bereid je voor op levendige straatfeesten, dansende mensen en vuurwerk dat de nachtelijke hemel verlicht. Als Nederlander kun je je innerlijke feestbeest loslaten en meedoen met de Spaanse fiesta’s. ¡Viva la fiesta! En het mooie is, valt een Spaanse feestdag op zaterdag, dan is iedereen standaard ook de maandag nog vrij. Want een feestdag zonder vrije dag van je werk, dat kan natuurlijk niet.
- Tot slot, het weer. Nog zo’n reden voor veel Nederlanders om te willen emigreren naar Spanje. In Nederland zijn we gewend aan wisselvallig weer en grijze luchten, maar hier in Spanje schijnt de zon bijna altijd. Je zult jezelf betrappen op het zingen van “Que llueva, que llueva” wanneer er een zeldzame regenbui passeert. Maar als het regent, dan regent het ook flink. De wegen zijn er niet op gebouwd en binnen no-time staan de straten blank en kan je op een luchtbedje door het dorp drijven. Maar maak je geen zorgen, het zonnige weer zal je humeur zeker verbeteren en je dagen vullen met eindeloze mogelijkheden om van het buitenleven te genieten.
Terwijl ik dit artikel schrijf schieten me zo zo nog tal van gekke Spaanse gebruiken of gewoontes te binnen. Zoals de kinderen die zo bizar laat nog op straat of in speeltuin spelen, vaak met ieder een eigen zak chips, want ja het avondeten is pas na negenen. Of de rare gewoonte dat veel terrassen zich pal aan straat bevinden, te midden van al het drukke verkeer. Een Spanjaard houdt nou eenmaal van een beetje reuring. Of de manier waarop men rotondes neemt. Sla je rechtsaf? Dan kan dat prima vanaf de binnenste baan, een beetje afsnijden. Dus opgelet als je je op de Spaanse wegen begeeft. Ik zal er nooit aan wennen. Daarentegen zijn de meesten heel schappelijk in het verkeer en wordt er snel voorrang verleend. Of je wacht gewoon even op de vluchtstrook als het invoegen op de korte invoegstroken niet lukt. Geen man over boord in Spanje!
Kortom; het leven in Spanje is relaxed. Hard werken, veel genieten. Zorgen zijn voor morgen!