Waarom elke ondernemer een Worqation verdient?!

Hoewel mijn bedrijf floreert, ik opdrachten in overvloed heb en ik nog elke maandag met veel plezier een nieuwe werkweek start, merkte ik dat het tijd was om afstand nemen en inspiratie opdoen. Een paar dagen alleen weg, boeken lezen, schrijven, de cursussen volgen die maar bleven liggen, etc. Maar hoezeer ik het me ook voornam, het kwam er maar niet van. 

Tot ik Daniëlle ontmoette en helemaal geïnspireerd raakte van haar bedrijf Cascara Moments. En zo kwam het dat ik na een koffiedate besloot mij aan te melden voor een worqation bij haar. Een midweek werken áán mijn bedrijf, in plaats van ín mijn bedrijf. En ik schreef er dit blog over, omdat ik nou eenmaal hou van schrijven! 

Forgive me dit promo praatje, maar het was in één woord geweldig!

Ik zal mezelf eerst even kort introduceren. Ik ben Jussi, 37 jaar en al 13 jaar zelfstandig ondernemer. Als webdesigner en vormgever help ik vrouwelijke ondernemers aan allerlei (online) media uitingen. Het allerliefste bouw ik websites! Ik hou van latte machiatto, het buitenleven, ben spontaan en een beetje gek en woon met mijn man en dochter op het Spaanse platteland. Oke, let’s go! 

Op Worqation in Spanje

Met gezonde spanning en veel zin meld ik me op de plek van de worqation. Villa Fahala, de exclusieve villa van Cascara Moments. Midden in de Guadalhorce vallei, met adembenemend uitzicht over het glooiende landschap van Andalusië, in het binnenland vlakbij Malaga. Voor mij geen vreemde plek, want ik woon letterlijk op steenworp afstand op het Spaanse platteland. 
En toch voelt het hier als ‘even helemaal weg’. Iets wat mij zelf ook verrast. Hoe snel ik thuis achter me kan laten, ik los kan komen van mijn dagelijkse werkzaamheden, gezin, huishouden en alles wat me dagelijks afhoudt van werken aan mijn bedrijf. 

Waarom een worQation anders is dan een worKation 

Want een workation, dat is toch je werk voortzetten op een andere zonnige locatie? Een werkvakantie, weg van je bureau of keukentafel, in een andere omgeving? Dat is ook wat ik dacht. Maar een worqation van Cascara Moments is anders. Je werkt niet je to-do lijstje af (jammer joh, die moet dus nog even blijven liggen) en werkt je niet aan lopende projecten. Nee, je neemt juist even afstand van alles wat je dagelijks afhoudt van objectief kunnen kijken naar het reilen en zeilen van jouw bedrijf. 

Aan de grote eettafel komen we elke ochtend, na een zalig ontbijt, samen om de gezamenlijke workshops te starten. Ze staan in het teken van; waar kom je vandaan, waar wil je naartoe, wat zijn je drijfveren en hoe passen deze nu binnen het werk dat je doet. Daniëlle leidt deze sessies met rust en kundigheid, ze stelt de juiste / rake vragen en weet de vinger op de juiste (zere) plek te leggen. Wat mij misschien het meest verrast aan deze ochtendsessies met de deelnemers, is dat ik als ondernemer ook heel veel bij te dragen heb. En dat geldt voor elke deelnemer. 

Juist al die verschillende ondernemers en ondernemingen, visies én raakvlakken zorgen voor intensieve rake gesprekken, de juiste vragen en meer helderheid. En ja, dat kan best intens zijn, emoties teweeg brengen en realisaties brengen die je misschien niet had zien aankomen. 

Ook ontdek ik dat ik zelf als ondernemer ook wat toe te voegen heb in de groep. Dat mijn manier van ondernemen eye-openers kunnen zijn voor anderen. Ze deed realiseren dat er niet 1 manier is. En zo voeg je allemaal wat toe, en draag je bij in het proces van de ander. 

Tijd voor ontspanning 

De ochtendsessies zijn intensief. Heel leuk, maar intensief. Gelukkig is er daarnaast voldoende ruimte en tijd om te ontspannen. Doe je een siësta? Ga je aan het zwembad liggen? Boek je een massage of maak je een wandeling door de campo (het platteland van Spanje)? Er is rust, ruimte en tijd in overvloed en dat was voor mij uniek en de gouden combinatie tijdens deze week. Want alleen ontspannen, daar komt het thuis eigenlijk te weinig van. Maar ook dan gaan de gesprekken verder met elkaar, bespreek je de ochtend, soms onder het genot van een groot glas sangria. Het houdt dus niet op na de ochtendsessies, maar krijgt op een ontspannen manier een vervolg. De middagen zijn er om te socializen, de activiteiten om verder te connecten en de avonden om de mooiste herinneringen te maken. Wat hebben we veel gelachen… En gehuild. 

Wat ik meeneem van deze week

Deze worqation heeft me meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken. We deden hele verhelderende opdrachten, soms ook spontaan geïnitieerd vanuit een van de deelnemers, en zo kreeg ik helderheid over mijn prijzen, ik besloot vaarwel te zeggen tegen een van mijn ondernemingen en heb mijn aanbod uitgebreid. Bomvol inspiratie en zin keerde ik huiswaarts. Maar vooral met een hart vol dankbaarheid en nieuwe vriendschappen. Die zag ik niet aankomen. Het is zo bijzonder om een week lang intens samen te werken, al je onzekerheden te delen en elkaar letterlijk te zien groeien in 5 dagen tijd. En dat is voor herhaling vatbaar, want de hele groep heeft al geboekt voor volgend jaar! De 365 dagen editie waarbij we kijken hoe we er tegen die tijd allemaal voorstaan en wat er van al die mooie plannen is geworden. Ik kan je zeggen: ik kan niet wachten! 

Dus sta je als ondernemer op een kruispunt, heb je behoefte aan rust en even afstand nemen van al je dagelijkse bezigheden, zowel in je werk als privé? Gun jezelf die Worqation (lees hier waarom!) met Cascara Moments! Ik beloof je dat het veel meer zal zijn dan werken aan je bedrijf en dat het al je verwachtingen zal overtreffen.